Kapitalni strukturni projekt IRB-a dobio snažnu podršku Vlade RH

Kapitalni strukturni projekt IRB-a dobio snažnu podršku Vlade RH

Institut Ruđer Bošković za realizaciju kapitalnog infrastrukturnog projekta O-ZIP ima punu podršku Vlade Republike Hrvatske (RH), Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU).

Uz strateške projekte Vlade, financirane iz strukturnih fondova, kao što je projekt Pelješkog mosta, LNG terminala, te projekt unapređenja internetske infrastrukture Hrvatske, ovaj projekt Instituta Ruđer Bošković, četvrti je projekt po veličini financiranja iz europskih strukturnih fondova. – istaknuo je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković na današnjem predstavljanju ključnih europskih projekata na IRB-u.

Institut Ruđer Bošković (IRB) danas je u sklopu posebnog događaja 'Od OBZOR-a 2020 do O-ZIP-a' predstavio projekte financirane sredstvima iz programa Europske unije za istraživanje i inovacije - OBZOR 2020 te projekte financirane iz strukturnih fondova EU, a koji su stvorili snažne temelje za ostvarenje kapitalnog strukturnog projekta ‘Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu’ (O-ZIP).

Predstavljanje O-ZIP-a - kapitalne investicije 'teške' 72 milijuna eura bio je dio bogata programa događanja prilikom kojeg je ravnatelj dr. sc. David M. Smith istaknuo kako je osnovno načelo O-ZIP-a jačanje najkonkurentnijih strana IRB-a za jačanje suradnje s gospodarstvom.

Važnost toga projekta za jačanje opće konkurentnosti Hrvatske i njezin boljitak svojom su nazočnošću potvrdili i predstavnici izvršne vlasti - predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac i državni tajnik u Ministarstvu znanosti dr. sc. Tome Antičić.

Vrhunska oprema za razvoj novih tehnologija

Ovaj projekt vrijedan je 72 milijuna eura i predstavlja prvo značajne ulaganje u infrastrukturu IRB-a od njegovog osnutka. Sredstva će se iskoristi za obnovu postojećih objekata te izgradnju pet novih objekta i to za informacijsko-komunikacijske znanosti i tehnologije, istraživanje mora i okoliša, biomedicinska istraživanja, napredne materijale i tehnologije te kongresni centar.

Projekt O-ZIP omogućit će i nabavku vrhunske sofisticirane istraživačke opreme usklađene s ekspertizom znanstvenika i potrebama gospodarstva RH. 2018. godina bila je značajna za ovaj projekt, jer je okončan proces pribavljanja svih dozvola, izrađeni su glavni projekti, a izvedbeni projekti su u završnoj fazi te na ‘Ruđeru’ očekuju početak provedbe već sljedeće godine.

''Ova ulaganja omogućit će našim znanstvenicima da napokon imaju uvjete za rad kakve već odavno imaju njihove kolege u europskim znanstvenim institutima.'' – istaknuo je dr. sc. David M. Smith, ravnatelj IRB-a.

"Kada gledate financijski, 357 milijuna eura za Pelješki most, 101 milijun eura za projekt LNG, 101 milijun eura za internetsku broadband infrastrukturu, a nakon toga ste vi. Ovaj je projekt četvrti individualni u smislu sredstava. To je sjajno!", istaknuo je premijer Plenković.

IRB se pozicionirao kao strateški partner Vlade RH

Međutim, vremešna infrastruktura Instituta nije spriječila 'Ruđerovce' da rade izvrsnu znanost i ostvaruju vrhunske rezultate. Osim što su vodeći po broju objavljenih znanstvenih radova i vrijednosti nabavljene kapitalne opreme, prema zadnjim podacima, znanstvenici IRB-a iznova potvrđuju svoju vodeću ulogu u povlačenju sredstva iz europskih fondova, posebno iz programa OBZOR 2020. Naime, u sklopu ovog programa EU znanstvenici Instituta su kroz 17 ugovorenih projekata povukli oko 7 milijuna eura, što je preko57 posto od ukupnih sredstva koje su u istom razdoblju iz ovog programa povukle sve ostale znanstveno-istraživačke institucije u Hrvatskoj.

Institut Ruđer Bošković za realizaciju kapitalnog infrastrukturnog projekta O-ZIP ima punu podršku Vlade Republike Hrvatske (RH), Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU). Uz strateške projekte Vlade, financirane iz strukturnih fondova, kao što je projekt Pelješkog mosta, LNG terminala, te projekt unapređenja internetske infrastrukture Hrvatske, ovaj projekt Instituta Ruđer Bošković, četvrti je projekt po veličini financiranja iz europskih strukturnih fondova.

Time se IRB pozicionirao kao snažan strateški partner Vlade Republike Hrvatske u povlačenju sredstva iz fondova EU, istaknuto je danas na svečanom predstavljanju.

''Institut Ruđer Bošković treba biti model i za druge institute i za bolju suradnju akademske zajednice. Vlada želi ojačati suradnju s Institutom, dalje investirati u hrvatsku znanost i znanstvenike te tako pomoći hrvatskom gospodarskom razvoju." – izjavio je Predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Projektima iz strukturnih fondova EU do prijenosa znanja u industriju

Trenutno je na IRB-u aktivno 12 projekata iz programa OBZOR 2020 u različitim područjima istraživanja od fizike, biofizike, kemije materijala, biotehnologije do informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Znanstvenici IRB-a kontinuirano su aktivni u pisanju projektnih prijedloga i u iščekivanju su novih natječaja za projekte iz ovog, ali i drugih programa EU.

Povrh projekata OBZOR 2020, dodatno je priznanje IRB-u dodijeljeno i uspostavom dva znanstvena centra izvrsnosti – za Bioprospecting mora (BioProCro) i za napredne materijale i senzore (CEMS), koji su na IRB donijeli investicije u vrijednosti od preko 10 milijuna eura iz Operativnoga programa konkurentnost i kohezija. (OPKK) za financijsko razdoblje od 2014. do 2020. godine.

Glavni je cilj uspostave ovih centara prijenos rezultata znanstvenih istraživanja na tržište - prvenstveno inovacijama razvijenim u suradnji s partnerima u gospodarstvu. Isti je cilj niza strukturnih projekata IRI kojima je IRB u suradnji s gospodarskim partnerima povukao oko 30 milijuna kuna.

I upravo ta poruka, da naši znanstvenici u Institutu Ruđer Bošković kojih je više od 500, doprinose razvoju hrvatske ekonomije, našoj boljoj konkurentnosti, inovacijama i istraživanjima, treba biti model i za druge institute i, uopće, za bolju suradnju akademske zajednice i gospodarstva. Vlada želi ojačati suradnju s Institutom Ruđer Bošković, nastaviti investirati u znanost i znanstvenike te tako pomoći hrvatskom gospodarskom razvoju.

''Ovakav princip jačanja suradnje znanosti i gospodarstva posebno je naglašen kod kapitalnoga strukturnog projekta O-ZIP. Projekt O-ZIP stožerni je dio razvojne strategije IRB-a, a temelji se na jačanju najkonkurentnijih dijelova Instituta s ciljem snažnije suradnje s industrijom. O-ZIP će omogućiti kapitalnu infrastrukturnu investiciju koja je nužna za prijenos rezultata istraživanja i inovacija u gospodarstvo, a s ciljem uspostavljanja dugoročno održivoga gospodarskog rasta. '' – naglasio je dr. Smith.

Snažno partnerstvo MZO-a, MRRFEU-a i Instituta za konkurentnu znanost i gospodarstvo

Projekt O-ZIP uvršten je u OPKK, koji je jedan od financijski najvećih programa Europske komisije s gotovo 65 posto ukupno alociranih sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF). RH je do sada, prema izvještajima Europske komisije iz lipnja ove godine, iskoristila oko 45 posto raspoloživih sredstava iz tog Programa.

Iako su do sada uloženi veliki napori kako bi se u potpunosti iskoristila sredstva koja su Hrvatskoj na raspolaganju iz ESIF-a, na IRB-u su svjesni potrebe dodatnog angažmana šire akademske zajednice i gospodarstva kako bi se ta sredstva kapitalizirala na najbolji mogući način.

Postignutim rezultatima Institut Ruđer Bošković neprestano dokazuje da raspolaže potrebnim znanjem, ljudskim potencijalima i istraživačkim kapacitetima, koji kroz strukturne projekte poput OZIP-a, garantiraju uspješno iskorištavanje europskih sredstava koja su nam na raspolaganju. Međutim, nemojmo zaboraviti, uspjeh O-ZIP-a ne ovisi isključivo o IRB-u. 

''Ovaj najveći kapitalni projekt Institut može realizirati jedino u snažnom partnerskom odnosu s Vladom RH, osobito s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, kojima se ovim putem zahvaljujem na kontinuiranoj podršci.'' – rekao je dr. Smith i zaključio ''Naši znanstvenici već sad postižu izvrsne rezultate, a kad im osiguramo uvjete za rad u europskim standardima, zamislite što sve zajedno s hrvatskim gospodarstvom možemo učiniti za razvoj novih tehnologija i proizvoda!''

Posebno organiziran "Đir po OBZOR-u 2020 IRB-a" omogućio je novinarima da se ukrcaju na vlakić i posjete četiri znanstvene OBZOR postaje - projekt EUROfusion, ERA Chair projekt Particle and Radiation Detectors, Sensors and Electronics, OBZOR2020 – European Spallation Source neutrino Super Beam – ESSnuSB i  dva  OBZOR 2020 projekta Europskog istraživačkog vijeća (ERC) koje vode znanstvenice povratnice u Hrvatsku - prof. dr. sc. Iva Tolić i prof. dr. sc. Ana Sunčana Smith.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.
Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.