Godina uspjeha i izazova: pregled napretka projekta O-ZIP

Godina uspjeha i izazova: pregled napretka projekta O-ZIP

 

Dok se bližimo kraju prve godine infrastrukturnih radova u sklopu projekta O-ZIP na lokaciji u Zagrebu, vrijeme je za detaljan pregled trenutnih aktivnosti i postignuća. Unatoč izazovima koji su pratili ovu godinu, posebice u vidu vremenskih neprilika, napredak na gradilištu je očit i obećavajući.

A1, ili tzv. zgrada ICST-a, gradi se za potrebe znanstvenika iz domene računalnih znanosti, na mjestu nekadašnjih skladišta i radionica.

Na objektu A1, radovi su u punom jeku. Izvode se suhograđevinski radovi, montaža prozora te složeni strojarski i elektroinstalaterski poslovi. Također, postavljene su instalacije vodoopskrbe i odvodnje, a završava se i zatrpavanje oko objekta. Posebno je značajna izrada parne brane na krovu, koja će osigurati dugotrajnost i održivost objekta.

Inače, objekt A1 je zamišljen kao platforma za suradnju različitih disciplina i stručnosti, s ciljem stvaranja novih rješenja za izazove budućnosti. Naša vizija je stvaranje mostova između znanstvenika, inovatora i entuzijasta, te poticanje razmjene ideja i inovacija u području informacijsko-komunikacijske znanosti i tehnologija

Radovi na objektu A3 u kojem će biti hala za smještaj novog akceleratora također bilježe značajan napredak. Radovi na ovom objektu su započeli u svibnju 2023. s iskopom površine i postavljanjem temelja. U tijeku su radovi na izradi oplate, armiranju i betoniranju vanjskih zidova. Istovremeno, provodi se izrada oplate stropne ploče i njezino betoniranje, što predstavlja ključnu fazu u izgradnji ovog objekta.

Ova infrastruktura omogućit će našim znanstvenicima da istražuju i proširuju spoznaje u raznim područjima, od sinteze i proizvodnje materijala do razvoja naprednih analitičkih tehnika za karakterizaciju materijala, fotonike, novih uređaja i tehnologija zračenja.

Objekt A0, koji pomalo niče na mjestu objekata Biologije 1 i 2 namijenjen je znanstvenicima iz područja kemije i molekularne medicine. Iako je kišni period značajno je usporio ove radove te uređenje okoliša, u tijeku je uspješno izvođenje horizontalne hidroizolacije i termoizolacije ispod temeljne ploče. Također, armatura temeljne ploče i betoniranje dijela temeljne ploče se odvija, s obzirom na veliku površinu i vremenske prilike, u fazama.

Posebno smo ponosni da je rekonstrukcija istraživačke postaje Martinska uspješno završena ove godine.

Kako godina završava, s optimizmom gledamo prema budućnosti, nastavljajući s radom na projektu OZIP s istom predanošću i entuzijazmom.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.
Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.