Premijer posjetio IRB, obišao radove na projektu O-ZIP i protupotresnoj obnovi

Premijer posjetio IRB, obišao radove na projektu O-ZIP i protupotresnoj obnovi

U sklopu posjeta Institutu Ruđer Bošković (IRB), predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se s ravnateljem IRB-a Davidom M. Smithom te obišao objekte u izgradnji u okviru projekta Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu (O-ZIP) te tri obnovljena objekta oštećena u potresu.

Tijekom radnog sastanka ravnatelj je upoznao predsjednika Vlade RH i njegove suradnike s aktualnim aktivnostima na IRB-u. To se prije svega odnosi na provedbu programskog ugovora koji je 8. prosinca 2023. godine potpisan s Ministarstvom znanosti i obrazovanja na period od četiri godine. Istaknuta je važnost programskog financiranja za IRB jer omogućuje stabilno strateško planiranje i postizanje specifičnih ciljeva u razdoblju od 2024. do 2027. godine.

Projekt O-ZIP istaknut je kao ključni dio razvojne strategije Instituta usmjerene na jačanje suradnje s industrijom i implementaciju najkompetitivnijih segmenata IRB-a kroz unaprjeđenje infrastrukturnih kapaciteta za multidisciplinarna istraživanja. Projekt je vrijedan više od 100 milijuna eura te omogućava najznačajnije ulaganje u istraživačku infrastrukturu IRB-a od njegovog osnutka 1950. godine.

U sklopu projekta predviđeno je unaprjeđenje i okrupnjavanje ekspertiza u sklopu četiri znanstvene infrastrukturne platforme: platforme za biološka i medicinska istraživanja (BioMed), platforme za istraživanje naprednih tehnologija i materijala (TechMat), platforme za istraživanje mora i okoliša (MarEnv) te platforme za informacijsko-komunikacijske znanosti i tehnologiju (ICST).

Provedba projekta O-ZIP započela je 16. studenog 2020. godine potpisom Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava. Vezano za građevinske radove, IRB je proveo dvije nabave: jednu manju nabavu za rekonstrukcije Istraživačke postaje Martinska kod Šibenika i drugu za radove na zagrebačkoj lokaciji.

Radovi u Martinskoj su završeni, nabavljena je i ugrađena znanstveno-istraživačka oprema te je postaja ponovo u funkciji. Radovi u okviru kompleksa u Zagrebu započeli su 1. ožujka 2023. godine i odvijaju se u skladu s terminskim planom projekta.

Predsjednik Vlade obišao je dvije građevinske lokacije: objekt A0 za smještaj platforme BioMed i objekt A1 za smještaj platforme ICST.

Uz status radova na O-ZIP-u, ravnatelj je premijeru prezentirao i aktivnosti u sklopu obnove infrastrukture oštećene u potresima 2020. godine. IRB je za ovu svrhu ukupno ugovorio 5,3 milijuna eura, a do sad je realizirano gotovo 3 milijuna eura za potrebe hitnih mjera sanacije, izrade projektne dokumentacije za obnovu od potresa te cjelovite obnove infrastrukture. Delegacija je obišla u obnovi dovršene objekte: spojni most između III. i IV. krila, objekt Vrtlarije te Društveni dom.

U prezentaciji se ravnatelj osvrnuo i na ulogu IRB-a u popularizaciji znanosti u suradnji s brojnim školama i udrugama kroz projekte financirane od strane MZO-a, Europskog socijalnog fonda i Obzor 2020. U proteklom sedmogodišnjem financijskom programu EU-a, Institut je kao partner sudjelovao na 12 projekata iz područja popularizacije znanosti financiranih sredstvima EU-a.

Uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, u delegaciji su bili: Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade, Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja, Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija te Hrvoje Meštrić, ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju u MZO-u.

Uz ravnatelja IRB-a, na sastanku su sudjelovali: Marko Pavić, predsjednik Upravnog vijeća, Ivanka Jerić, pomoćnica ravnatelja, Marijeta Kralj, pomoćnica ravnatelja te Vilko Smrečki, pomoćnik ravnatelja.

U obilasku građevinskih lokacija delegaciji su se pridružili Gordana Raguž, voditeljica Odjela tehničkih službi na IRB-u te predstavnici zajednice izvođača građevinskih radova Stipe Gulić, član uprave Lavčević inženjering d.o.o. i Antonio Filipović, Lavčević d. d., glavni inženjer gradilišta.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.
Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.