Započeli radovi na Istraživačkoj postaji na Martinskoj

Fotografija istraživačke postaje Martinska

Nakon završetka postupka javne nabave koji je proveden u razdoblju od srpnja 2021. do prosinca 2021. god. Institut Ruđer Bošković (IRB) je s tvrtkom Reliance d.o.o. potpisao ugovor o izvođenju građevinskih radova na lokaciji Martinska. Radovi obuhvaćaju rekonstrukciju, dogradnju i nadogradnju kompleksa Zgrada E1.

Istraživačka postaja na Martinskoj otvorena je 22. prosinca 1980. godine s ciljem proučavanja osnovnih procesa i utjecaja čovjeka na prirodne karakteristike vode, razvoja akvakulture, održivog razvoja akvakulture i turizma te usavršavanja mladih znanstvenika. Područje Šibenika odabrano je zbog centralne pozicije na hrvatskom dijelu Jadrana, te zbog blizine slatkih, bočatih i slanih voda, čime je područje Šibenika posebno pogodno za razvoj akvakulture i znanstvenih istraživanja.

Ovakvo raznovrsno okruženje nudi velike mogućnosti za multidisciplinarna istraživanja u okolišu in-situ i aktivnosti praćenja. Od osnivanja, mnogobrojne su suradnje svjetski poznatih znanstvenika i IRB-a u ovom području ostvarene u 'Martinskoj'.

U sklopu projekta O-ZIP planirana obnova istraživačke postaje Martinska ima cilj ojačati kapacitete, održivi razvoj i upravljanje krškim obalnim područjem Jadranskog mora u skladu s nacionalnim zakonima i zakonima usklađenim s direktivama EU.

Povrh toga, u skladu s redovitim istraživačkim i nadzornim aktivnostima, u Istraživačkoj postaji na Martinskoj predviđeno je uspostavljanje opservatorijskog statusa u odnosu na vremensko-serijska mjerenja nekoliko ključnih parametara klime i okoliša.

Također, nabavka suvremene opreme omogućit će praćenje i uzorkovanje ključnih parametara okoliša u različitim dijelovima okoliša: vodi, sedimentu, bioti i atmosferi, tj. u aerosolima.

S obzirom na  planirane obrazovne aktivnosti u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu i Šibeniku, potrebno je organizirati laboratorijsku infrastrukturu za terenski rad i usavršavanja kao dio terenske nastave iz biologije, kemije i geologije.

Započeti radovi na rekonstrukciji građevine usmjereni su na funkcionalnu reorganizaciju prostora unutar građevine za potrebe laboratorija te poboljšanje bitnih uvjeta, a unutar postojećih gabarita. Riječ je o poboljšanju uvjeta poput mehaničke otpornosti i stabilnosti, sigurnosti u slučaju požara, higijene, zdravlja i okoliša, te gospodarenja energijom i očuvanja topline. Rekonstrukcijom Istraživačke postaje na Martinskoj neće se mijenjati lokacijski uvjeti građevine.

Radovi su sukladno potpisanom ugovoru započeli 29.12.2021. godine, a vrijednost ugovora je 5.188.957,84 kune (s PDV-om). Planirani završetak radova je rujan 2022. godine.

NAPOMENA: Sadržaj ove vijesti isključiva je odgovornost Instituta Ruđer Bošković i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.
Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.