O projektu

O projektu

O-ZIP je kapitalni znanstveno-infrastrukturni projekt čiji je glavni cilj razviti multidisciplinarno okruženje za istraživanje i razvoj, što će Institutu Ruđer Bošković omogućiti podizanje kvalitete znanstvenih istraživanja te doprinijeti povećanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

Projekt 'Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu' (O-ZIP) je veliki infrastrukturni projekt koji se financira sredstvima Europske unije (EU) iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), u sklopu Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. (OPKK). 

Važnost projekta za cijeli nacionalni sustav istraživanja, razvoja i inovacija (IRI) naglašen je od strane hrvatske Vlade uvrštavanjem u OPKK kao jednog od dva velika infrastrukturna projekta planirana u sklopu Prioritetne osi 1 – Jačanje gospodarstva primjenom istraživanja i inovacija; Specifični cilj 1 – Povećana sposobnost sektora istraživanja i razvoja (IR) za obavljanje istraživanja vrhunske kvalitete i zadovoljavanje potreba gospodarstva.

Koncept projekta

Projekt O-ZIP predviđa razvoj multidisciplinarnih znanstvenih i tehnoloških platformi u sklopu Instituta Ruđer Bošković (IRB), kako bi se omogućilo dosezanje novih razina znanstvene izvrsnosti, posebno u prioritetnim područjima, definiranim Strategijom pametne specijalizacije (S3). Tako će Institut učinkovitije raditi na rješavanju društvenih izazova (posebno u područjima zdravlja, hrane i okoliša), provoditi kolaborativna istraživanja te promicati komercijalizaciju rezultata istraživanja, dajući postojan doprinos konkurentnom gospodarstvu.  

U sklopu razvoja projekta O-ZIP, glavna prioritetna istraživačka područja i povezane indikativne istraživačke teme identificirane su provedbom dugotrajnog i sveobuhvatnog procesa samoanalize. Ovaj proces temeljen je na intelektualnom kapitalom IRB-a i pripadajućem razvojnom potencijalu, te na dijalogu s vanjskom zajednicom korisnika i međunarodnih partnera, uz uvažavanje globalnih istraživačkih trendova i političkih usmjerenja u EU i Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na strategiju S3.

Kroz provedbu O-ZIP-a, uspostavit će se četiri multidisciplinarne infrastrukture istraživačke platforme koje zadovoljavaju međunarodne standarde te su usmjerene na istraživanje, primjenu i transfer znanja i tehnologija u različitim prioritetnim područjima. Platforme djeluju na temelju principa otvorenog pristupa, poticanjem znanstvenih istraživanja te primjene i transfera znanja i tehnologija, pri čemu platforme djeluju kao 'most' između društva i poslovne zajednice.

Osobna iskaznica projekta

  • Nositelj projekta: Institut Ruđer Bošković
  • Oznaka: KK.01.1.1.11.0001
  • Vrijednost projekta: 547.199.999,95 kn
  • EU sufinanciranje: 465.119.999,96 kn
  • Razdoblje provedbe: 23.4.2018. – 23.12.2023.
  • Fond: Projekt O-ZIP je strateški projekt koji se financira u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 547.199.999,95 kuna. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u visini od 85 % vrijednosti projekta, a preostali dio sredstava predstavlja nacionalno sufinanciranje.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.
Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.