Infrastrukturna komponenta

Infrastrukturna komponenta

Cilj je prostorne reorganizacije združiti djelatnosti i znanstvenike sa sličnom metodologijom rada i znanstvenom opremom.

Postojeću prostornu organizaciju Instituta karakterizira velika raspršenost znanstvenika i opreme, koja smanjuje funkcionalnost i efikasnost rada. Cilj je prostorne reorganizacije združiti djelatnosti i znanstvenike sa sličnom metodologijom rada i znanstvenom opremom.

Za svaku platformu predviđena je izgradnja novog objekta ili dogradnja/rekonstrukcija postojećeg.

A0 Krilo Va A0 je objekt koji će biti izgrađen na mjestu objekata Biologije 1 i 2, a za potrebe znanstvenika iz područja kemije i molekularne medicine. Radovi na ovim objektima će se nastaviti i 2024. godine kad nas očekuje rekonstrukcija kotlovnice koja će označiti korak prema modernijem sustavu grijanja. Ovo ne samo da će rezultirati učinkovitijim grijanjem prostora, već će i pridonijeti očuvanju okoliša. Naš Institut će tako ostvariti značajan korak prema održivijoj budućnosti.
A1 ICST zgrada A1 je objekt koji se gradi za potrebe znanstvenika iz domene računarnih znanosti, na mjestu skladišta i radionica. Radovi su u tijeku, postavljeno je temelje i  prva etaža, a trenutno se izvode armiranobetonski zidovi i ploča prizemlja. Zamišljamo A1 kao prostor suradnje različitih disciplina i stručnosti s ciljem stvaranja novih rješenja za izazove budućnosti. Naša vizija je jasna - stvarati mostove između znanstvenika, inovatora i entuzijasta, te poticati razmjenu ideja i inovacija u u području informacijsko-komunikacijske znanosti i tehnologija, od razvoj ainformacijskih sustava i usluga u računalnom oblaku do analize podataka i umjetne inteligencije te HPC računarstva.
A2 krilo X  
A3 NAL A3 je hala za smještaj novog akceleratora, a u sklopu toga će se i rekonstruirati zgrada neutronskog generatora. Radovi su započelu u svibnju 2023. Iskopana je površina i postavlja se temelje. Nova infrastruktura i uvjeti koje Hala A3 pruža omogućit će našim znanstvenicima da istražuju i proširuju spoznaje u raznim područjima. Od sinteze i proizvodnje materijala do razvoja naprednih analitičkih tehnika za karakterizaciju materijala, fotonike i novih uređaja te tehnologije zračenja.
A4 upravna zgrada  
A5 krilo IV  
A6 okoliš U okviru projekta A6-OKOLIŠ, u tijeku su radovi na nizu ključnih elemenata. To uključuje intervencije u osnovnoj infrastrukturi, poput optimizacije sustava grijanja, vodovoda i odvodnje te jače i slabije struje. Prometnice i parkirna mjesta prilagođeni su radovima kako bi pružili najbolje moguće uvjete za izvedbu i radovni rad. Uz naveden zahvate, posebna pažnja usmjerit će se prema krajobraznom uređenju, s ciljem stvaranja okruženja koje potiče kreativnost i inspiraciju. U dosadašnjem razdoblju, izvedena je trasa nove ceste prema objektu A3, pripremljen teren za nova parkirna mjesta te infrastruktura vodovoda, kanalizacije i struje u krugu objekata koji su u gradnji.
B1 krilo III  
B2 ciklotron  
B3 radionica  
B4 kotlovnica  
C1 krilo I, II, interpolacija  
C2 radionice, NMR, dormitorij  
C3 krilo V  
C4 krilo VI i krilo VII  
C5 ciklotron I, II, radiobiologija  
D1, D2 PSRM, trafo-stanice  
E1 Martinska Radovi na postaji istraživačkoj postaji Martinska započeli su u prosincu prošle godine te su uspješno završeni. Cilj obnove istraživačke postaje Martinska, bio je ojačati kapacitete, održivi razvoj i upravljanje krškim obalnim područjem Jadranskog mora u skladu s nacionalnim zakonima i zakonima usklađenim s direktivama EU. Radovi na rekonstrukciji građevine bili su usmjereni na funkcionalnu reorganizaciju prostora unutar građevine za potrebe laboratorija te poboljšanje bitnih uvjeta, a unutar postojećih gabarita. Riječ je o uvjetima poput mehaničke otpornosti i stabilnosti, sigurnosti u slučaju požara, higijene, zdravlja i okoliša, te gospodarenja energijom i očuvanja topline. Istraživačka postaja Martinska ne samo da je dobila novi izgled, već je i unaprijedila svoje unutarnje kapacitete kako bi omogućila još uspješnije istraživačke napore. Trenutno čekamo tehnički pregled kako bismo mogli pristupiti useljenju i smještanju opreme.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.
Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.