Jedinica za biogeokemiju i analitiku

Jedinica za biogeokemiju i analitiku bavi se kvalitativnom i kvantitativnom analitikom anorganskih i organskih toksičnih elemenata u okolišu, uključujući razvoj biotehnoloških procesa remedijacije multidisciplinarnim metodama i tehnikama.

Sadašnja infrastruktura i oprema trebaju biti poboljšane kako bi se IRB-u omogućilo postizanje znanstvene izvrsnosti i pružanje interdisciplinarnih rješenja za napredne spoznaje o morskim i slatkovodnim sustavima. Dio aktivnosti ove Jedinice su suvremene IR studije o zagađenju okoliša i projektima praćenja, kako na razini nacionalne, tako i regionalne i EU istraživačke zajednice.

Glavni rezultati Jedinice za biogeokemiju i analitiku su razvoj analitičkih metoda za određivanje toksičnih elemenata u vodi, sedimentima i bioti. Osobito su važna istraživanja identifikacije staničnih biomarkera u indikatorskim slatkovodnim i morskim organizmima (metalomika), elektrokemijske analize ekotoksičnih metala u tragovima u svim ekosustavima na nano i piko razini, kvalitativne i kvantitativne analize prirodnih i antropogenih/toksičnih organskih spojeva u morskim i slatkovodnim sustavima, te biofizika, (bio)oslikavanje i studije nanočestica.

Naposljetku, na temelju već spomenutih multidisciplinarnih analiza morskih i slatkovodnih sustava izrađivat će se procjene utjecaja/studije rizika i procjene Dobrog stanja okoliša (DSO) Jadranskog mora.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.
Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.