Jedinica za fotoniku

Europska unija identificirala je fotoniku kao jedan od KET-ova koji će ojačati industrijski i inovacijski kapacitet EU-a; ciljevi su osigurati industrijsko vodstvo Europe, njen gospodarski rast, stvaranje novih radnih mjesta i pripremu EU da se lako suoči s nadolazećim društvenim izazovima.

U okviru IRB-a, fotoničko istraživanje identificiralo je tri glavna smjera njegovog razvoja, a to su kvantna optika, optoelektronika i fotonička ispitivanja i mjerenja. Tehnologija kvantne optike koristi se za uspostavljanje istraživačke osnove za buduće kvantno računanje i kvantnu komunikaciju velike brzine, posebno u pogledu tehnologija koje se temelje na emisiji i detekciji pojedinačnih fotona.

Osnovni cilj optoelektronskih aktivnosti je pružanje optičke i električne karakterizacije širokog raspona materijala, od organskih molekula do čvrstih elektroničkih uređaja uporabom tehnika kao što su vremenski razlučena fluorescencija i laserska spektroskopija.

Ispitivanja tehnikama fotonike temelje se na više desetljeća iskustva u razvoju i testiranju različitih optičkih sustava, ali sada su više koncentrirani na nova područja kao što su mjerenja kvantne učinkovitosti senzora, istraživanje i razvoj novih poluvodičkih uređaja za brojanje fotona, karakterizacija izvora svjetla, određivanje gustoće snage i energije zračenja, interferometrija i holografija stacionarnih i pokretnih objekata i mnogi drugi.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.
Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.