Jedinica za karakterizaciju

Brzina kojom se mogu razvijati novi proizvodi usko je povezana s sposobnošću istraživača da razviju nove tehnologije za proizvodnju naprednih materijala i da imaju sposobnost da ih karakteriziraju kroz raspon prostornih i vremenskih skala.

Znanja koja proizlaze iz istraživanja pomoću infrastrukture u znanosti o materijalima koje su često usmjerene na analitičke metode - neophodne su kako bi se osigurao budući napredak kao što je razvoj novih i naprednih materijala.   

Nano-znanost i tehnologija obuhvaćaju znanost o materijalima, tehnologiju materijala i inženjering. Ona proučava manipulaciju ili samouređenje pojedinačnih atoma, molekula ili molekularnih skupina u strukture za stvaranje materijala i uređaja s novim svojstvima. Nema sumnje da je nano-znanost i tehnologija jedno od glavnih područja istraživanja i razvoja u narednim desetljećima.

Zbog svoje vrlo multidisciplinarne prirode, potreban je širok raspon tehnika karakterizacije sposobnih za proučavanje svojstava materijala na mikro- i nano-skali. Ne manje važna je i konvencionalna, manja i namjenska oprema. Iako neke od ovih tehnika već postoje u IRB-u, organizacija u podjedinice za karakterizaciju u kombinaciji s nabavom novih instrumenata pojednostavit će pristup istraživača modernoj opremi za istraživanje materijala.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.
Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.