Jedinica za oceanografiju i modeliranje okoliša

Promjena sastava atmosfere uslijed ljudskih aktivnosti već utječe na svojstva i cirkulaciju oceana, uključujući biogeokemijske procese s velikim utjecajem na biološku raznolikost i ekologiju općenito.

Jedan od najznačajnijih utjecaja na degradaciju oceana je emisija ugljičnog dioksida (CO2) uslijed izgaranja fosilnih goriva. Povišeni atmosferski CO2 mijenja cjelokupnu Zemljinu ravnotežu, što dovodi do globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena. S obzirom na procjene emisije CO2 (EIA International Energy Outlook 2016, predviđa se da će se emisija CO2 povećati za jednu trećinu između 2012. i 2040.), očito je da će se uočeni trendovi degradacije oceana nastaviti ili čak ubrzati tijekom ovog stoljeća.

Nastale promjene u kemiji morske vode, nazvane kiseljenje oceana, uključuju smanjenje pH i stanje zasićenja minerala kalcijevog ugljika te mogu imati veliki utjecaj na mnoge morske organizme.

Jedinica za oceanografiju i modeliranje okoliša trenutno jedina ima mogućnost sveobuhvatnog istraživanja takvih promjena u Hrvatskoj. Realizacija projekata omogućit će multidisciplinarno istraživanje Jadranskog mora, kao i drugih oceanskih ekosustava, primjenom složenih matematičkih modela, multisenzorskih skupova satelitskih podataka te njihovu asimilaciju u numeričke modele.

Učinkovito predstavlja uspostavu infrastrukture za prostorne podatke u skladu s Direktivom EU INSPIRE i važnu infrastrukturnu pretpostavku za pridruživanje u europske inicijative temeljene na Direktivi INSPIRE, kao što su MyOcean i Copernicus (prethodno poznato kao Globalno praćenje okoliša i sigurnosti).

Jedinica za oceanografiju i modeliranje okoliša služit će kao testno okruženje za razvoj aplikacija poput prognoziranja cirkulacije Jadranskog mora, površinske temperature i površinskog valnog polja. Takve aplikacije, kada se pravilno testiraju, omogućit će IRB-u pružanje savjetovanja i usluga Vladi, i/ili malim poduzetnicima uključenim u zaštitu okoliša.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.
Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.