Jedinica za radijacijske tehnologije

Tehnologije bazirane na zračenju su važan dio suvremenog života. Primjene koje su danas rasprostranjene, kao što su nuklearna energija, dijagnostički i liječnički alati u medicini i brojne industrijske primjene, razvili su se kao nusproizvod osnovnih istraživanja nuklearne fizike tijekom 20. stoljeća.

Danas složena postrojenja za ubrzavanje nabijenih čestica i napredni detektorski sustavi i dalje zauzimaju istaknuto mjesto na čelu temeljnih znanstvenih istraživanja. Osim toga, utjecaj popratnih tehnologija postao je neophodan u mnogim drugim interdisciplinarnim istraživačkim i razvojnim područjima.

Primjeri primjene tehnologije zračenja u istraživanju i razvoju, gdje je stručnost IRB-a i istraživačka infrastruktura posebno konkurentna, uključuju: razvoj i testiranje novih struktura detektora zračenja, simulaciju okoline fuzijskog reaktora korištenjem dvostrukog zračenja ionskim snopovima, razvoj i primjenu  tehnike mikroanaliza ionskim snopovima, razvoj dozimetrijskih tehnika, datiranje ugljikom uzoraka sitnih materijala, dezinfekcija i konsolidacija jedinstvenih objekata kulturne baštine, itd.

Osim toga, znanje dobiveno iz temeljnih studija interakcije zračenja s procesima u materijalima pruža izvrsnu osnovu za budući tehnološki razvoj. Jedan od takvih primjera su tehnike implantacije pojedinačnih iona (determinističko dopiranje) koje su osnova budućih tehnologija kvantnih računanja

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.
Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.