Istraživačka postaja Martinska u Šibeniku

Istraživačka postaja Martinska je podružnica IRB-a smještena u Šibeniku.  Od 1980, istraživačka stanica služila je kao “platforma” za opsežna i za Hrvatsku jedinstvena temeljna i multidisciplinarna primijenjena istraživanja na ušću rijeke Krke i morskom obalnom i otvorenom području Jadranskog mora.

Istraživačka postaja Martinska nalazi se u središtu istočne obale Jadranskog mora u blizini raznovrsnih vodenih sustava sa svojim jedinstvenim karakteristikama, od vrlo specifičnih prirodnih sustava (morska jezera, estuariji, anhialinski objekti, sustavi podzemnih voda) do onih na koje utječu različiti ljudski pritisci.

Takva raznovrsna okruženja nude velike mogućnosti za multidisciplinarna istraživanja u okolišu in-situ i aktivnosti praćenja. Od osnivanja, mnogobrojne suradnje IRB-a i svjetski poznatih znanstvenika/ustanova djelomično su ili u potpunosti ostvarene u Martinskoj.

Implementacijom O-ZIP-a, obnova istraživačke postaje Martinska ojačala bi kapacitete, održivi razvoj i upravljanje krškim obalnim područjem Jadranskog mora u skladu s nacionalnim zakonima i zakonima usklađenim s direktivama EU. U skladu s redovitim istraživačkim i nadzornim aktivnostima, u Istraživačkoj postaji Martinska predviđeno je uspostavljanje opservatorijskog statusa u odnosu na vremensko-serijska mjerenja nekoliko ključnih parametara klime i okoliša.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.
Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.