Jedinica za radioekologiju

Jedinica za radioekologiju daje doprinos znanju i boljem razumijevanju biogeokemijskog ponašanja prirodnih i umjetnih radionuklida u okolišu. Njezin rad temelji se na razvoju i unapređenju metoda i postupaka za mjerenja alfa-, beta- i gama-radioaktivnosti uz primjenu nuklearnih instrumenata i metoda.

Radionuklidna ultra niska razina mjerenja osigurat će konstantno visoku kvalitetu mjernih rezultata i smanjiti vrijeme mjerenja.

Sustav alfa-spektrometrije trenutno ne postoji u IRB-u, ali je njegova nabava planirana kako bi se omogućilo visoko precizno određivanje alfa-emitera niskih aktivnosti, posebno u uzorcima vode s naglaskom na vodu namijenjenu za ljudsku potrošnju, što je u skladu s "Direktivom o pitkoj vodi" 98/83/EC Vijeća Europe i Preporukom Europske komisije 2001/928/Euratom o zaštiti javnosti od izloženosti radonu u pitkoj vodi.

Osoblje je već obučeno za njegovu uporabu kroz znanstvene suradnje s međunarodnim institucijama.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.
Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.